Cilt İçin Üzüm Çekirdeği Yağı: Faydaları ve Kullanım Şekli

Üzüm çekirdeği yağı cildiniz için neden iyidir? Enflamasyonla savaşmaya ve hidrasyon sağlamaya yardımcı olabilen çoklu doymamış yağlar (PUFA'lar olarak da bilinir) ve antioksidan E vitamini bakımından zengindir.

Cilt İçin Üzüm Çekirdeği Yağı: Faydaları ve Kullanım Şekli

Kuruluk, güneş hasarı ve tıkanmış gözenekleri iyileştirmek için pişirdiğiniz yağların birçoğunun cildinize de uygulanabileceğini biliyor muydunuz? Üzüm çekirdeği yağı böyle bir yağdır.

Üzüm çekirdeği yağı cildiniz için neden iyidir? Enflamasyonla savaşmaya ve hidrasyon sağlamaya yardımcı olabilen çoklu doymamış yağlar (PUFA'lar olarak da bilinir) ve antioksidan E vitamini bakımından zengindir.

Araştırmalar, bu besinler sayesinde, bu yağı topikal olarak uygulayın, ister nemlendirici, masaj yağı veya taşıyıcı yağ olarak kullanın, sivilceyi, hiperpigmentasyonu ve daha fazlasını azaltma gibi etkileri olabileceğini gösteriyor.

Üzüm Çekirdeği Yağının Faydaları

Üzüm çekirdeği yağı (GO), üzümlerin (Vitis viniferaYağ asitleri içerdiğine inanıp inanmadığına inanıyor. Bunlar, üzüm çekirdeği yağı ve üzüm çekirdeği özü gibi antioksidan bakımından zengin olan şarap ve üzüm suyu yapmak için kullanılan üzümlerle aynıdır.

Bu yağda bulunan sağlığı geliştiren bileşikler arasında yalnızca çoklu doymamış yağlar değil, aynı zamanda proantosiyanidinler, pirojenol, tokoferol, linolenik asit ve diğerleri dahil olmak üzere fitokimyasallar da bulunur ve araştırmalar güçlü antioksidan etkilere sahiptir.

Üzüm çekirdeği yağı, yüzde 85-90 aralığında çok yüksek PUFA içeriğine sahiptir. Linoleik asit, soğuk preslenmiş üzüm çekirdeği yağlarında en bol bulunan yağ asididir ve cildin su geçirgenlik bariyerinin bütünlüğünün korunmasında doğrudan bir rol oynadığı bulunmuştur.

Popüler doğal nemlendiricilerin etkilerini araştıran 2010 tarihli bir araştırmaya göre, üzüm çekirdeği yağının kozmetik kullanımlarının çoğundan sorumlu olan pirojen içeriği. Bu yüzden serumlar, yüz maskeleri, tonerler, makyaj ve saç bakımları gibi ürünlerde bulacaksınız.

Üzüm çekirdeği yağının cilt için faydalarından bazıları şunlardır:

1. Cildi Nemlendirir ve Kuruluğu Azaltır

Cilt kuruluğu, sık sık sıcak su, sabun, deterjan ve parfüm, boya gibi tahriş edici maddelerin kullanılması gibi nedenlere bağlı olarak hem çocuklar hem de yetişkinler arasında yaygın bir sorundur. Bu ürünler cildin yüzeyindeki doğal yağları giderebilir ve ciltte bozulmaya neden olabilir. cildin su içeriği, kuruluğa ve elastikiyet kaybına, ayrıca kaşıntı ve hassasiyete neden olur.

Bitki yağı uygulamasına odaklanan 2018 tarihli bir makaleye göre, temel, doymamış yağ asitleri ve antioksidanları olan yüksek PUFA konsantrasyonu, üzüm çekirdeği yağının nemlendirme özelliklerine katkıda bulunur. Bu yağı yüzünüze veya vücudunuza uygulamak normal cilt nemini korumaya yardımcı olabilir ve yatıştırıcı etkilere sahip olabilir.

Cilt kuruluğu için üzüm çekirdeği yağı ve zeytinyağı - hangisi daha iyi? Her ikisi de birçok doğal / bitkisel cilt nemlendiricisinde bulunur çünkü benzer etkilere sahiptirler ve çeşitli cilt tiplerine sahip kişiler tarafından iyi tolere edilirler.

Yukarıda bahsedilen çalışma, hem üzüm çekirdeği hem de zeytinyağının (Oleum olivae / Olea europaea) ürünler (aloe vera, badem, buğday tohumu, sandal ağacı ve salatalık ürünleri ile birlikte) daha sert, kimyasal içeren ürünlere kıyasla daha iyi viskoelastik ve hidrasyon etkilerine yol açma eğilimindedir.

Bununla birlikte, bazıları GO'nun zeytinyağı ile aynı faydalara sahip olduğunu, ancak daha iyi emildiğini ve daha az yağlı bir kalıntı bıraktığını buluyor. Aynı zamanda daha yüksek E vitamini içeriğine sahiptir. Bu, yağlı cilde sahip olanlar veya akneye eğilimli olanlar için daha iyi olabileceği anlamına gelir, çünkü parlaklık bırakma veya gözenekleri tıkama olasılığı daha düşüktür.

2. Akne ile Mücadeleye Yardımcı Olabilir

Bazı araştırmalar, GO'nun hafif antimikrobiyal özelliklere sahip olduğunu, yani tıkanmış gözeneklere ve sivilce çıkmalarına neden olabilecek bakteri birikimini önlemeye yardımcı olabileceğini göstermiştir. Ayrıca, önceki çatlaklardan kaynaklanan yara izlerini veya izleri iyileştirmeye yardımcı olabilecek fenolik bileşikler, yağ asitleri ve E vitamini açısından da zengindir.

Ağır bir yağ olmadığı ve hassas ciltler için uygun olduğu için, üzüm çekirdeği yağını yağlı ciltlerde az miktarda kullanmak bile güvenlidir. Daha güçlü sivilceyle mücadele etkileri için GO, çay ağacı yağı, gül suyu ve cadı fındığı gibi diğer bitkisel ürünler ve uçucu yağlarla birleştirilebilir.

3. Güneş Hasarına Karşı Savunmaya Yardımcı Olabilir

Güneş hasarı geliştirdiyseniz üzüm çekirdeği yağı yüzünüz için iyi midir? Evet; E vitamini, proantosiyanidin, flavonoidler, karotenoidler, fenolik asitler, tanenler ve stilbenler gibi bir dizi antioksidan içerdiği için yaşlanmayı geciktirici ve antienflamatuvar etkileri olabilir. Örneğin E vitamini, yüksek antioksidan aktivitesi ve cilt hücrelerini koruması nedeniyle bu yağın faydalı etkilerine katkıda bulunur.

Oksidatif strese karşı korunmaya yardımcı olma yeteneği sayesinde, GO uygulamak cildinizin görünümünü iyileştirebilir ve elastikiyet kaybı ve koyu lekeler gibi küçük yaşlanma belirtilerini azaltabilir.

Normal güneş kremi yerine kullanılmaması gerekirken, GO ve hindistancevizi yağı gibi bitki yağlarının güneşten gelen UV radyasyonuna karşı bir miktar koruma sağlayabileceğine dair bazı kanıtlar var.

4. Yara İyileşmesini Desteklemeye Yardımcı Olabilir

GO'nun yara bakımı üzerindeki etkilerini araştıran çoğu çalışma laboratuarlarda veya hayvanlar üzerinde yapılmış olmasına rağmen, topikal olarak uygulandığında daha hızlı yara iyileşmesine yardımcı olabileceğine dair bazı kanıtlar vardır. Çalıştığı bir mekanizma, bağ dokusunu oluşturan vasküler endotel büyüme faktörünün sentezini arttırmaktır.

Ayrıca yaralarda enfeksiyona neden olabilecek patojenlere karşı antimikrobiyal aktiviteye sahiptir.

5. Hiperpigmentasyonun ve Melazma Belirtilerinin İyileştirilmesine Yardımcı Olabilir

Dergide yayınlanan küçük bir çalışma Fitoterapi Araştırmaları hap şeklinde alınan üzüm çekirdeği özünün (GSE), ciltte hiperpigmentasyona neden olan ve genellikle tedavisi zor olan bir durum olan kloazma / melazma tedavisine yardımcı olabileceğine dair kanıt buldu. Antioksidan proantosiyanidinin, yağın cilt aydınlatma etkilerine katkıda bulunduğuna inanılmaktadır.

GSE'yi aldıktan sonraki 6 ay içinde, 12 kadının 10'unda (yüzde 83) semptomlar en az biraz düzeldi. Çalışmaya katılan araştırmacılar ayrıca, GSE'nin, güneşe maruz kalmanın semptomları şiddetlendirebileceği yaz mevsiminden önce durumun kötüleşmesini önleyebileceğini belirtti.

6. Masaj veya Taşıyıcı Yağ Olarak Kullanılabilir

Üzüm çekirdeği, tüm cilt tipleri için iyi ve ucuz bir masaj yağıdır, ayrıca etkisini artırmak için çeşitli uçucu yağlarla karıştırılabilir.

Örneğin, lavanta yağı ile birleştirmek cilt kızarıklığını ve iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olabilirken, okaliptüs yağı ile karıştırıp göğse uygulamak tıkanıklığı azaltmaya yardımcı olabilir.

Yağı nane, tütsü veya limon yağı ile birlikte cilde masaj yapıldığında akne, gerilim tipi baş ağrıları ve eklem ağrısı gibi amaçlar için kullanmak da mümkündür.

Üzüm Çekirdeği Yağını Nasıl kullanılır

Hangi üzüm çekirdeği yağı cilt için en iyisidir? Yemeklik üzüm çekirdeği yağı ciltte kullanılabilir mi?

Üzüm çekirdeği yağını cilt sağlığı için iki şekilde kullanabilirsiniz: ya doğrudan cildinize uygulamak ya da üzüm çekirdeği yağı ekstresini ağızdan sıvı ya da kapsül / hap şeklinde almak.

İdeal olarak soğuk preslenmiş, saf, organik üzüm çekirdeği yağı ürünleri satın alın. Yağlar "soğuk preslendiğinde" veya "ekspeller ile preslendiğinde", kimyasal çözücülerin daha az kullanılmasını gerektirirler.

Araştırmalar genel olarak, soğuk preslenmiş bitki yağlarının, yoğun bir rafinaj sürecinden geçenlere göre daha iyi besleyici özelliklere sahip olduğunu göstermektedir. Hem yemek pişirmek hem de ciltte kullanılan popüler bir türe bir örnek, Fransa'dan ithal edilen ve safsızlık olmadan yapılan Pompeian üzüm çekirdeği yağıdır.

Cildinizin görünümünü iyileştirmek için üzüm çekirdeği özü kapsülleri almayı seçerseniz, sonuçları görmenin birkaç hafta hatta aylar sürebileceğini unutmayın. Bazı araştırmalar, çoğu sonucun düzenli kullanımdan sonraki altı ay içinde yaşanacağını bulmuştur.

Cilt için üzüm çekirdeği yağının nereden alınacağı konusunda, normal süpermarketlere, sağlıklı gıda mağazalarına veya çevrimiçi olarak bakın. Yağınızı çok sıcak veya nemli olmayan loş veya karanlık bir yerde saklayın, bu da yağın bozulmasına ("küflenmeye") neden olabilir.

Cildi nemlendirmek, sıkılaştırmak ve daha fazlası için üzüm çekirdeği yağı nasıl kullanılır:

  • Yüzünüzü nemlendirmek için - GO'yu bir serum gibi tek başına kullanabilir veya en sevdiğiniz yüz losyonları / kremlerine birkaç damla karıştırabilirsiniz. GO'yu aloe vera, shea yağı, hindistancevizi yağı veya gül suyu gibi diğer cilt emzikleriyle birleştirmeyi deneyin. Cildinizi temizlemeden ve ardından nemlendirmeden önce makyajın çıkarılmasına yardımcı olmak için de kullanabilirsiniz.

  • Vücut nemlendiricisi olarak - Bazı insanlar yağı duştayken veya hemen sonra uygulamayı tercih eder, bu da çok kullanırsanız karışıklığı önlemeye yardımcı olur. Bununla birlikte, küçük kuru cilt lekelerini nemlendirmek için iki veya üç damla bile kullanılabilir.

  • Akne tedavisi için - Yüzünüzü nazik bir temizleyiciyle yıkayın ve ardından az miktarda GO (birkaç damla ile başlayın), belki de akneyle savaşan buhur veya lavanta gibi uçucu yağlarla karıştırın. Bu yağları cildinde bırakabilir ya da daha kalın bir maske oluşturmak için kullanabilirsin, 10 dakika kadar emdirip sonra yıkayabilirsin.

  • Masajlar için - Vücudunuzda veya saç derinizde istediğiniz herhangi bir yeri kullanmadan önce yağı ellerinizle hafifçe ısıtın (not: yağ, saç derinizi yumuşatmak ve nemlendirmek gibi saçlar için de harikadır).

  • Cilt sıkılaştırma / yaşlanma karşıtı etkiler için - Yatmadan önce ve sabah güneşe çıkmadan önce temizlenmiş yüzünüzün tamamına birkaç damla uygulayın. Bu, günlük yapıldığında en iyi sonucu verir, özellikle de diğer yaşlanma karşıtı yağları ve jojoba yağı, nar çekirdeği özü ve tütsü yağı gibi bileşenleri kullanırsanız. Ayrıca şişkinliği azaltmaya yardımcı olmak için gözlerinizin altındaki koyu halkaların etrafına birkaç damla hafifçe damlatabilirsiniz.

Riskleri ve Yan Etkileri

Üzüm çekirdeği yağının çoğu insanda yan etkilere neden olma olasılığı düşüktür, ancak üzüm alerjiniz varsa kullanmak güvenli değildir.

Çok hassas bir cildiniz varsa, reaksiyonunuzu test etmek için sadece az miktarda üzüm çekirdeği yağı kullanarak başlayın. Herhangi bir tahriş yaşamamak için ilk başta vücudunuzun yüzünüzden başka bir yerine uygulamak en iyisidir. Ayrıca GO'yu limon veya portakal yağı gibi cilt reaksiyonlarını kötüleştirebilecek uçucu yağlarla birleştirirken dikkatli olun.

Son düşünceler

  • Üzüm çekirdeği yağı, Zengin bir çoklu doymamış yağ asitleri, E vitamini ve antioksidan kaynağıdır.

  • Üzüm çekirdeği yağının cilt bakımı için faydaları nelerdir? Topikal olarak uygulamak kuruluk, elastikiyet kaybı, güneş hasarı, iltihaplanma, akne ve hiperpigmentasyon tedavisinde yardımcı olabilir.

  • Cilt için en iyi üzüm çekirdeği yağı hangisidir? İdeal olarak soğuk preslenmiş, saf, organik üzüm çekirdeği yağı kullanın, özellikle yüzünüzde. Saç için üzüm çekirdeği yağı için de aynı hikaye.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER